Březen 2016

Čočkový salát

2. března 2016 v 22:01 Recepty
Suroviny:
300g zelené nebo červené čočky
1 červená paprika
1 cuketa
1 karotka
1 řapík celeru
2 zralá velká rajčata
2 cibule
1 stroužek česneku
50 ml olivového oleje
2 lžíce octa acato balsamico
1 lžíce nakrájené máty

Postup:
Čočku uvaříme doměkka a scedíme. Zeleninu včetně cibule a česneku nadrobno nakrájíme, opečeme na rozehřátém oleji a dusíme doměkka. Přidáme čočku, ocet a mátu, důkladně promícháme a podáváme.


O čočce:
Čočka je bohatá na vitaminy skupiny B, které výrazně posilují obranyschopnost těla, likvidují škodlivé bakterie a další nežádoucí mikroorganismy. Nacházejí se v ní také důležité minerály včetně selenu, vysoce účinného antioxidantu, a železa, jež tvoří významnou složku krve. Obsahuje protinádorové sloučeniny a rostlinné estrogeny. Vláknina povzbuzuje činnost srdce a střev a pomáhá předcházet zácpě. Červená čočka nemá slupku, varem velmi rychle měkne a je dobře stravitelná.